HomeNieuwsGlasmuseum in financiele problemen

Glasmuseum in financiele problemen

Publicatiedatum: 16 nov. 2015

Het Nationaal Glasmuseum kampt al enkele jaren met dalende bezoekersaantallen. Het college heeft besloten om een ambtenaar voor een half jaar beschikbaar te stellen aan het Glasmuseum om als directeur orde op zaken te stellen. Daarnaast vroeg het college aan de raad toestemming om 2 ton uit te mogen lenen aan het Glasmuseum als noodkrediet. De gemeente heeft t.b.v. de uitbreiding van het Glasmuseum ca. 5 jaar geleden, al een lening van een miljoen Euro gegeven.
De SGP-fractie erkende wel dat een faillissement van het Glasmuseum zo mogelijk voorkomen moet worden (niet tegen elke prijs), want dat zou het verlies van de lening en van een toeristische trekpleister zijn. De fractie heeft echter onvoldoende vertrouwen in de oplossing van het college. Bovendien brengt het uitlenen van een ambtenaar (niet de minste) aan de noodlijdende organisatie allerlei juridische risico's met zich mee. De Raad van Toezicht heeft haar verantwoordelijkheid voor het financiële beheer ernstig verzaakt en gaat nu haar hand ophouden bij de gemeente? Al met al niet naar de zin van de SGP. Er zijn andere oplossingsrichtingen denkbaar, want het Glasmuseum moet op eigen benen staan en blijven staan.
Naast de inhoudelijke twijfels over het voorgestelde reddingsplan, woog voor de SGP-fractie ook mee dat het glasmuseum iedere zondag open is. De SGP-fractie heeft tegen het voorstel van het college gestemd.